Boende
Välkommen till bostadsrättsföreningen Enen 13
Vi delar ut ett informationsblad varje månad med sommaruppehåll där senaste beslut och händelser redovisas. Årsstämma hålls vanligtvis i juni varje år. Andra infomöten hålls vid behov.
Beskrivning av fastigheten hittar du under "Om föreningen".
Att bo i bostadsrätt
Att bo i bostadsrätt skiljer sig en hel del från att bo i hyresrätt eller i egen villa. Kommer du från någon sådan boendeform finns det en hel del att sätta sig in i. Även för dig som bott i BRF Enen 13 en tid, eller tidigare bott i bostadsrätt kan det finns skäl att reflektera vad det innebär.
Det är viktigt att känna till att det är Bostadsrättsföreningen som äger föreningens fastigheter och alla lägenheter. När du har köpt en bostadsrätt och blivit medlem i föreningen så är det rätten att bo i en viss bostadsrättslägenhet i föreningen utan tidsbegränsning som du har skaffat dig.
Du som medlem i förening har del i bostadsrättsföreningen tillgångar likaväl som dess gemensamma skulder. Alla i föreningen måste därför ta sitt ansvar för föreningens verksamhet.
Detta innebär att vi som medlemmar i BRF Enen 13 tillsammans äger vår gård och fastigheter och i stadgeenliga former tillsammans fattar beslut om olika angelägenheter som rör vår förening. Endast genom att vara aktiv medlem kan du påverka din framtid och boende.
Efter att du flyttat in i BRF Enen 13 betalar du en månadsavgift som föreningen använder för att betala räntor och amorteringar av föreningens lån, kostnader för underhåll av fastigheten samt fastighetsskötsel, värme, vatten och andra driftkostnader.
Det betyder att vi medlemmar får betala de faktiska kostnaderna för vårt boende och att vi också har möjlighet att påverka våra boendekostnader, t ex genom att vara aktsamma om våra gemensamma tillgångar, inte slösa med vatten och värme, delta i fixardagar, sköta om våra uteplatser osv.
Beslutsfattande
Det högsta beslutsfattande organet i föreningen är den Ordinarie föreningsstämman/årsmötet där du som medlem har yttrande-och rösträtt. Vid årsmötet avlämnar styrelsen en årsredovisning som består av förvaltningsberättelse samt ett bokslut. Vid stämman väljs styrelsen, revisor samt övriga förtroendevalda. Den är också det bästa och viktigaste tillfället under året som du som medlem kan granska och lämna synpunkter på föreningens verksamhet. Du kan också lämna skriftliga förslag, motioner, till årsmötet. Information om hur du gör och kallelse till årsmötet får du i god tid.
Det är viktigt att du engagerar dig i föreningens verksamhet i stort samt att du tar aktiv del i valet av styrelse och helst också att du själv ställer dig till förfogande som styrelsemedlem för någon eller några perioder.
Trädgårdsdagar
En del i föreningsgemenskapen är de ”fixardagar” som anordnas varje vår och höst, normalt i april och oktober. Tillsammans bättrar vi då på boendemiljön, umgås och har trevligt samtidigt som vi håller nere våra boendekostnader.
Vill du utöver dessa dagar arbeta i trädgården så finns det en stort set redskap för detta ändamål i bodan på innergården, saknar du kod till låset hör av dig till styrelsen, eller i trädgårdsförrådet på baksidan av Järnvägsgatan 78 dit du har tillgång med din aptusbricka.
Sopsortering
Föreningen har ett soprum vid gaveln av Hästhagsgatan 1. Vi tillämpar en återvinning där ”Komposterbart” läggs i den bruna behållaren och ”Brännbart ” i den gröna behållaren. Komposterbart ska slängas i de för ändamålet avsedda bruna påsarna. Dessa finns att hämta i fönstret i soprummet. Säg gärna till Styreslen om de håller på att ta slut där!
I soprummet finns även behållare för plast, glas och metall. Utanför soprummet finns behållare för blandat papper.
Tänk på att packa dina sopor väl och stäng soppåsarna ordentligt för att undvika lukter och ohyra. Se även till att skölja ur förpackningar som ska sorteras och slå ihop kartonger så att kärlen inte fylls för snabbt!
Grovavfall som t ex tv-apparater, möbler, datorer och liknande skall lämnas till Bromma återvinningscentral eller till de platser där kommunen har aviserat hämtning under vissa dagar i månaden, kallat Returen.
På Landsvägen 62 ligger återvinningscentret Returpunkten. Där tar de emot batterier, elektronik, farligt avfall (färg, vätskor) med mera. Inte större än att en person kan bära dit avfallet själv.
- Bromma
- Schema för Returen hittas på Savabs hemsida
El, Bredband, TV och Telefoni
Föreningen har gemensamhetsel, vilket betyder att du som medlem inte behöver teckna ett eget elavtal. Föreningen har också tecknat ett gruppavtal med Tele2 för bredband och IP-telefoni. Tele2:s grundutbud för tv ingår och eventuella tilläggsval kan tecknas hos Tele2. Kostnaden för el och bredband debiteras på samma avi som månadsavgiften.
Som nyinflyttad behöver du kontakta Tele2 för att sätta upp ett konto hos dem som de ansluter till föreningens gruppavtal.
Tvättstugor
BRF Enen 13 har två stycken tvättstugor, en på bottenplanet på Hästhagsgatan 1, och den andra är belägen i källarplanet på Järnvägsgatan 78.
Varje tvättstuga är utrustad med 2-4 stycken tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkrum/torkskåp.
Tvättstugorna är öppna från 07.00-22.00. Varje tvättpass är 5 timmar, 07-12, 12-17 och 17-22.
Man kan bara boka ett pass i taget. Bokning görs antingen på tavlan utanför tvättstugorna, eller på http://brf-enen13.bokatvattstuga.se/AptusPortal/. Om du saknar användarnamn/lösenord kan du få det via styrelsen.
Skyddsrum
I föreningen har vi inga skyddsrum. För att hitta närmsta skyddsrum hänvisar vi till MSB, använd länken nedan för att komma direkt till skyddsrumskartan:
Hitta ditt närmsta skyddsrum här
Cykelrum
I föreningen finns det 3 cykelrum med entre i gatuplan, och det finns även en mindre utomhusparkering för cyklar. I cykelrummen får endast cyklar förvaras och det genomförs regelbundna cykelrumsrensningar, i samband med dessa kommer information ut till de boende och man uppmanas märka sina cyklar för att påvisa att de är i bruk annars skänks de om möjligt. De föremål som inte är cyklar tas bort regelbundet mellan dessa rensningar.
Kommunikationer
Skulle vädret inte tillåta cykling så finns inom gångavstånd tunnelbana, pendeltåg, spårvagn och buss. Alla trafikslagen med täta avgångar och en möjlighet till kollektiva resor dygnet runt.
Förningen har ingen tillhörande boendeparkering.
Post
Post levereras till postboxarna i husens entréer. Behöver du byta namn på postboxen kontakta styrelsen.
Felanmälan
Mer information om felanmälan finns under fliken Felanmälan
Är det något utöver det som finns här som du undrar över, så tveka inte att skicka e-post till styrelsen på adressen styrelsen@enen13.se